Nog trotser op duurzaam Star Linen-concept na indrukwekkende reis door India


Kies je voor Star Linen, dan kies je niet alleen voor kennis en expertise op het gebied van hoteltextiel en industriële bewassing, maar ook voor duurzaam en verantwoord. Wij bieden een geheel eigentijds assortiment van biokatoen dat onder andere volgens GOTS (Global Organic Textile Standard) en Fairtrade gecertificeerd is. In India hebben wij eind vorig jaar met eigen ogen het gehele productieproces van a tot z mogen bewonderen. Een meer dan indrukwekkende reis, waardoor we nog trotser zijn op het duurzame concept van Star Linen. We delen hierbij dan ook graag onze ervaringen.

Of we een keer in India de plantages, fabrieken en naaiateliers wilden bezoeken? Deze uitnodiging kwam binnen via onze Duitse textielleverancier Dibella. Lang hoefden we er niet over na te denken. Natuurlijk grepen we deze mogelijkheid aan. Met volle overtuiging bieden wij een speciaal assortiment duurzaam bedlinnen aan. Hiermee verbeteren we niet alleen het milieu, maar ook de leef-en werksituatie van boeren en werknemers. Om een goed beeld te krijgen van de impact, vertrokken we afgelopen november naar India om dit zelf te aanschouwen. Een negendaagse reis die we nooit meer zullen vergeten.

Katoenboeren
Startpunt is Haiderabad, een metropool in het zuiden van India. Van daaruit vertrekken richting de katoenboeren. Dibella heeft al jarenlang geïnvesteerd in transparante en duurzame toeleveringsketens. Klanten kunnen erop vertrouwen dat hun producten voldoen aan de eisen van onder andere GOTS en Fairtrade. Dat begint al bij de katoenteelt. De desbetreffende boeren willen ons dolgraag hun plantages laten zien. Ongelofelijk hoe warm en hartelijk we ontvangen worden. Bij de eerste plantage die we bezoeken, staat het hele dorp op ons te wachten. Voorheen leefden ze in het oerwoud, maar hier heeft elk gezin 1 hectare grond gekregen om katoen op te verbouwen. Alle boeren, zo’n 350 in totaal, zijn verbonden aan een stichting die ervoor zorgt dat ze een eerlijke prijs voor hun katoenoogst krijgen. Om te ervaren wat katoenplukken nu eigenlijk is, krijgen we de kans om zelf het veld in te gaan. Het kost ons de nodige moeite, maar des te trotser zijn we als we tien kilo bij elkaar hebben geplukt. De mannen en vrouwen, want iedereen is gelijk en helpt mee, kunnen onze inspanningen meer dan waarderen. Nog indrukwekkender is om te zien hoe megatrots ze zelf zijn op hun werk. Dat voelen we ook sterk tijdens ons bezoek aan een tweede Fairtrade-plantage. We worden daar koninklijk ontvangen. Tijdens de rondleiding wordt ons steeds duidelijker waarom. Dankzij de Stichting die wij met ons duurzame concept steunen, is onder andere een betere watervoorziening aangelegd. Dit is een enorme stap voorwaarts op het gebied van irrigatie, wat direct leidt tot een hogere en stabielere opbrengst.

Onderwijs
Deze zelfde stichting zorgt ook voor verbeteringen van het onderwijs. Tijdens onze reis bezoeken we diverse scholen. Wanneer bij aankomst zo’n 650 meisjes op je staan te wachten en vervolgens beginnen te zingen… Indrukwekkend! Zo waardevol dat we als bedrijf een steentje aan het onderwijs in deze regio bij kunnen dragen. Om het feest compleet te maken is het aan ons de eer om een gloednieuw computerlokaal te openen. Tot slot kunnen we aan alle 650 kinderen een rugzak uitreiken met daarin onder andere een rvs thermosfles. De dankbaarheid is ook in dit geval weer groot. Overigens wordt niet alleen bijgedragen aan scholing voor kinderen. Via de Chetna Foundation zijn ook opleidingscentra voor de boeren opgericht. Ze leren er om ‘self supported’ te kunnen zijn en hoe ze op een biologische manier hun gewassen kunnen beschermen. De opbrengst is dan wel wat schaarser, maar de
producten van deze biologische katoenboeren zijn natuurlijk wel veel beter voor het milieu.

Atelier
Tijdens onze reis brengen we tevens een bezoek aan een groot confectieatelier. Alle medewerkers worden in de ochtend met bussen opgehaald en na werktijd weer thuisgebracht. Bij de fabriek staat een school die mede door onze stichting is opgericht. Tevens is er medische opvang voor al het personeel. Het zijn overwegend vrouwen die hier werken en het hele gezin profiteert dus mee. Het is mooi om te zien welke processen er in deze fabriek allemaal worden doorlopen. Van het ontzaden tot spinning en vervolgens het weefproces. Tijdens de verschillende fasen staat het welzijn van de mensen steeds voorop. Daarbij wordt ook enkel met andere gecertificeerde boeren en bedrijven samengewerkt.

Dibella-bos
Een ander project van Dibella is de aanplant van een bos. Met dit Dibella-bos worden niet alleen de vastgestelde klimaatdoelen van het bedrijf gehaald, maar draagt men ook actief bij aan klimaat- en milieubescherming in de deelstaat Tamil Nadu. Ook wij hebben hier eigenhandig bomen mogen planten om onze zonde te kunnen compenseren (vliegreis). Doelstelling van Dibella is het planten
van in totaal 10.000 bomen. Inmiddels zijn er al 6000 bomen geplant, waaronder dus enkele unieke Star Linen-bomen! Wat ons het meeste van deze reis is bijgebleven is vooral de dankbaarheid. Door GOTS (Global Organic Textile Standard) en Fairtrade gecertificeerde producten te leveren, kunnen wij absoluut een verschil maken. Arbeidsveiligheid, eerlijke lonen, geen gebruik meer van schadelijke chemicaliën, het bieden van onderwijs en medische zorg… na deze reis beseffen we ons meer dan ooit tevoren dat we met elkaar de verantwoordelijkheid moeten nemen voor de gehele textieltoeleveringsketen. Met trots staan we dan ook voor ons GOTS en Fairtrade keurmerk.

Meer weten over de herkomst van onze producten? Wij vertellen je er graag meer over en delen met liefde onze bijzondere ervaringen uit India.

× Wat kunnen we voor je doen?