Leveringsvoorwaarden

 

LEVERINGSVOORWAARDEN STAR LINEN

artikel 1 Definities

In deze algemene voorwaarden wordt verstaan onder:

1. Algemene voorwaarden: deze algemene voorwaarden van Star Linen B.V.

2. Gebruiker: Star Linen B.V.

3. Wederpartij: elke rechtspersoon die tot Star Linen B.V. in contractuele relatie staat, alsmede elke rechtspersoon die met Star Linen B.V. een overeenkomst wenst aan te gaan.

artikel 2 Algemeen

1. Deze voorwaarden zijn van toepassing op iedere aanbieding, offerte en overeenkomst tussen Gebruiker en Wederpartij voor zover van deze voorwaarden niet door partijen uitdrukkelijk en schriftelijk is afgeweken.

2. De onderhavige voorwaarden zijn eveneens van toepassing op overeenkomsten met Gebruiker, voor de uitvoering waarvan door Gebruiker derden dienen te worden betrokken.

3. De toepasselijkheid van eventuele inkoopof andere voorwaarden van de Wederpartij wordt uitdrukkelijk van de hand gewezen, tenzij de Gebruiker deze schriftelijk heeft aanvaard.

artikel 3 Offertes / aanbiedingen en prijzen

1. Alle offertes en aanbiedingen van Gebruiker zijn vrijblijvend, tenzij schriftelijk anders is overeengekomen. De door Gebruiker op gegeven prijzen zijn exclusief BTW.

2. De door Gebruiker opgegeven prijzen zijn gebaseerd op de op het moment van aanbieding voor Gebruiker geldende kostprijsbestanddelen, onder meer bestaande uit inkoopprijzen, invoerrechten, belastingen, tijdelijke extra opgelegde belastingen ( anti dump ) heffingen, wisselkoersen, etc.

3. Indien de door Gebruiker geldende kostprijsbestanddelen zich na de totstandkoming van de overeenkomst of tijdens de uitvoering daarvan wijzigen, is Gebruiker na het verloop van drie maanden na het sluiten van de overeenkomst gerechtigd deze wijzigingen door te berekenen aan Wederpartij; alsdan wordt de gewijzigde verkoopprijs in plaats van de oorspronkelijke prijs geacht te zijn overeengekomen.

4. Indien de prijsverhoging als in het vorige lid bedoeld meer dan 10% bedraagt, heeft Wederpartij het recht de overeenkomst binnen acht dagen na de kennisgeving van de prijsverhoging middels een aangetekende schriftelijke verklaring te ontbinden.

5. Een samengestelde prijsopgave verplicht Gebruiker niet tot het verrichten van een gedeelte van de opdracht tegen een overeenkomstig deel van de opgegeven prijs. Aanbiedingen of offertes gelden niet automatisch voor toekomstige orders.

artikel 4 Contractsduur; leveringstermijnen, uitvoering en wijziging overeenkomst

1. Behoudens het hierna gestelde komt een overeenkomst met Gebruiker eerst dan tot stand nadat Gebruiker deze opdracht schriftelijk heeft aanvaard, respectievelijk heeft bevestigd, waarbij de datum van bevestiging bepalend is. Deze opdrachtbevestiging wordt geacht de overeenkomst juist weer te geven tenzij de Wederpartij daartegen onmiddellijk schriftelijk heeft geprotesteerd.

2. Eventuele later gemaakte aanvullende afspraken of wijzigingen binden Gebruiker slechts indien deze door Gebruiker schriftelijk zijn bevestigd.

3. Voor overeenkomsten waarvoor gezien de omvang ervan geen offerte c.q. opdrachtbevestiging wordt verzonden, wordt de factuur geacht de overeenkomst juist en volledig weer te geven behoudens reclame binnen 8 dagen na factuurdatum.

4. Indien de inhoud van de offerte en de inhoud van de opdrachtbevestiging niet met elkaar in overeenstemming zijn, geldt de opdrachtbevestiging als het enige bindende document.

5. De door Gebruiker opgegeven levertijden mogen niet worden aangemerkt als fatale termijnen, tenzij uitdrukkelijk anders is overeengekomen. De levertijden zijn gebaseerd op de normale gang van zaken bij Gebruiker en haar leveranciers. Van die normale gang van zaken afwijkende omstandigheden zoals bedoeld in artikel 6 lid 2 van deze algemene voorwaarden ten gevolge waarvan niet tijdig kan worden geleverd ontslaan Gebruiker van haar verplichting tot levering of geven Gebruiker het recht later dan het opgegeven tijdstip te leveren.

6. Levering geschiedt af bedrijf van Gebruiker. Gebruiker levert de goederen af op het door de Wederpartij in de onderliggende overeenkomst vermelde afleveradres. De Wederpartij is verplicht de zaken af te nemen op het moment dat deze hem ter beschikking worden gesteld. Indien de Wederpartij afname weigert of nalatig is met het verstrekken van informatie of instructies die noodzakelijk zijn voor de levering, is Gebruiker gerechtigd de zaken op te slaan voor rekening en risico van de Wederpartij.

7. Gebruiker heeft het recht bepaalde werkzaamheden te laten verrichten door derden.

8. Gebruiker is gerechtigd de overeenkomst in verschillende fasen uit te voeren en het aldus uitgevoerde gedeelte afzonderlijk te factureren.

9. Indien de Wederpartij in gebreke mocht komen in de deugdelijke nakoming van hetgeen waartoe hij jegens Gebruiker gehouden is, dan is de Wederpartij aansprakelijk voor alle schade (daaronder begrepen kosten) aan de zijde van Gebruiker daardoor direct of indirect ontstaan.

10. Overschrijding van de levertijd geeft de wederpartij geen recht op schadevergoeding tenzij dit schriftelijk en uitdrukkelijk is overeengekomen. De Wederpartij zal in andere gevallen eerst dan aanspraak kunnen maken op schadevergoeding wegens overschrijding van de levertijd indien de Wederpartij Gebruiker ter zake schriftelijk in gebreke heeft gesteld en de Wederpartij Gebruiker alsnog een redelijke termijn heeft gegund alsnog haar verplichtingen te voldoen.

11. De zaak is voor risico van de Wederpartij van de aflevering af, zelfs al is de eigendom niet overgedragen. Derhalve blijft de Wederpartij de koopprijs verschuldigd, ongeacht teniet gaan of achteruitgang van de zaken door een oorzaak, die niet aan Gebruiker kan worden toegerekend en ook al geschiedt de in ontvangstneming door de Wederpartij onder diens protest.

12. De Wederpartij heeft niet het recht om de in ontvangst name van de verkochte zaken te weigeren of om deze retour te zenden, tenzij Gebruiker hiermee schriftelijk akkoord is gegaan. Indien de Wederpartij retour zendt, zonder dat Gebruiker zich daarmee schriftelijk akkoord heeft verklaard en Gebruiker deze in ontvangst neemt, geschiedt dit steeds voor rekening en risico van de Wederpartij. De zending wordt door Gebruiker voor rekening en risico van de Wederpartij opgeslagen en ter beschikking van de Wederpartij gehouden, zonder dat daaruit enige erkenning van de juistheid van eventuele reclame kan worden afgeleid.

artikel 5 Reclames

1. Onder reclames worden verstaan alle grieven van de Wederpartij betreffende de hoedanigheid van de geleverde zaken;

2. De Wederpartij dient de geleverde zaken direct na levering en voordat eventuele bewassing, verwerking, versnijding en dergelijke plaatsvindt te onderzoeken/ controleren. De Wederpartij dient in ieder geval te controleren of Gebruiker de juiste zaken en de juiste hoeveelheid heeft geleverd en of de geleverde zaken voldoen aan de voor een normaal gebruik te stellen eisen.

3. Geringe in de handel toelaatbaar geachte of technische niet te vermijden afwijkingen in kwaliteit, kwantiteit, breedte, kleuren, finish, maat, afwerkingen ed. kunnen geen grond voor reclame opleveren.

4. In geval van een gerechtvaardige reclame heeft Gebruiker het recht de gereclameerde zaken binnen een redelijke termijn te herstellen danwel de zaken door andere zaken conform bestelling binnen een redelijke termijn te vervangen.

5. Indien de Wederpartij niet binnen acht dagen na levering reclameert, worden de afgeleverde zaken geacht aan de overeenkomst te beantwoorden en verliest Wederpartij het recht te reclameren.

artikel 6 Overmacht

1. Gebruiker is niet gehouden tot het nakomen van enige verplichting jegens de Wederpartij indien zij daartoe gehinderd wordt als gevolg van een omstandigheid die niet is te wijten aan schuld, en noch krachtens de wet, een rechtshandeling of in het verkeer geldende opvattingen voor haar rekening komt.

2. Onder overmacht wordt in deze algemene voorwaarden in ieder geval, doch niet limitatief verstaan: storingen, vervoersproblemen, stakingen, natuurgeweld, gewapend conflict, mobilisatie, relletjes, oproer, algemeen gebrek aan benodigde grondstoffen en andere voor het tot stand brengen van de overeengekomen prestatie benodigde zaken of diensten, niet voorziene stagnatie bij toeleveranciers of andere derden waarvan Gebruiker afhankelijk is. Gebruiker heeft ook het recht zich op overmacht te beroepen indien de omstandigheid die (verdere) nakoming van de overeenkomst verhindert, intreedt nadat Gebruiker haar verbintenis had moeten nakomen.

3. Gebruiker kan gedurende de periode dat de overmacht voortduurt de verplichtingen uit de overeenkomst opschorten. Indien deze periode langer duurt dan twee maanden, dan is ieder der partijen gerechtigd de overeenkomst te ontbinden, zonder verplichting tot vergoeding van schade aan de andere partij.

4. Voorzoveel Gebruiker ten tijde van het intreden van overmacht haar verplichtingen uit de overeenkomst inmiddels gedeeltelijk is nagekomen of deze zal kunnen nakomen, en aan het nagekomen respectievelijk na te komen gedeelte zelfstandige waarde toekomt, is Gebruiker gerechtigd om het reeds nagekomen respectievelijk na te komen gedeelte separaat te factureren. De Wederpartij is gehouden deze factuur te voldoen als ware er sprake van een afzonderlijke overeenkomst.

artikel 7 Betaling en incassokosten

1. Betaling dient te geschieden binnen 8 dagen na factuurdatum, op een door Gebruiker aan te geven wijze in de valuta waarin is gefactureerd, tenzij schriftelijk anders door Gebruiker aangegeven. Gebruiker is gerechtigd om periodiek te factureren.

2. Indien de Wederpartij in gebreke blijft in de tijdige betaling van een factuur, dan is de Wederpartij van rechtswege in verzuim. De Wederpartij is alsdan een rente verschuldigd van 1,5% per maand, tenzij de wettelijke handelsrente hoger is, in welk geval de wettelijke handelsrente verschuldigd is. De rente over het opeisbare bedrag zal worden berekend vanaf het moment dat de Wederpartij in verzuim is tot het moment van voldoening van het volledig verschuldigde bedrag.

3. Indien Gebruiker voor of tijdens het uitvoeren van de overeenkomst duidelijke aanwijzingen heeft ontvangen omtrent onvoldoende of verminderde kredietwaardigheid van de Wederpartij, dan heeft Gebruiker het recht niet te leveren of niet verder te leveren, tenzij op verlangen van Gebruiker tot haar genoegen zekerheid is gesteld voor de juiste betaling van de koopprijs. Onder een aanwijzing als hierboven bedoeld is begrepen een overschrijding van de betalingstermijn door de Wederpartij ter zake van de overeenkomst of ter zake andere overeenkomsten met Gebruiker.

4. Zolang de verlangde zekerheid niet is gesteld is Gebruiker gerechtigd de uitvoering van de overeenkomst op te schorten, ook indien een vaste levertijd is overeengekomen. Indien de Wederpartij weigert de verlangde zekerheid te stellen is Gebruiker gerechtigd de overeenkomst als ontbonden te beschouwen, onverminderd haar recht op schadevergoeding.

5. Indien de Wederpartij jegens Gebruiker met enige betalingsverplichting in gebreke is heeft Gebruiker het recht de uitvoering van de overeenkomst en tevens van andere lopende overeenkomsten op te schorten tot betaling is geschied, terwijl Gebruiker over de verdere leveringen contante betaling kan eisen.

6. De volledige koopprijs is onmiddellijk opeisbaar bij overschrijding van de betalingstermijn alsmede indien de Wederpartij surseance van betaling aanvraagt, in staat van faillissement wordt verklaard, wanneer beslag op zijn goederen wordt gelegd in geval van liquidatie van zijn bedrijf.

7. De Wederpartij die geen beroep toekomt op afdeling 6.5.3 (de artikelen 231 tot en met 247 boek 6 BW) is niet gerechtigd om de betaling van een factuur om een andere reden op te schorten.

8. Indien de Wederpartij in gebreke of in verzuim is in de (tijdige) nakoming van zijn verplichtingen, dan komen alle redelijke kosten ter verkrijging van voldoening buiten rechte voor rekening van de Wederpartij. De buitengerechtelijke kosten worden berekend op basis van hetgeen in de Nederlandse incassopraktijk gebruikelijk is, momenteel de berekeningsmethode volgens Rapport Voorwerk II. Indien Gebruiker echter hogere kosten ter incasso heeft gemaakt die redelijkerwijs noodzakelijk waren, komen de werkelijk gemaakte kosten voor vergoeding in aanmerking. De eventuele gemaakte gerechtelijke en executiekosten zullen eveneens op de Wederpartij worden verhaald. De Wederpartij is over de verschuldigde incassokosten eveneens rente verschuldigd.

artikel 8 Eigendomsvoorbehoud

1. Alle door Gebruiker in het kader van de overeenkomst geleverde zaken blijven eigendom van Gebruiker totdat de Wederpartij alle verplichtingen uit de met Gebruiker gesloten overeenkomst(en) deugdelijk is nagekomen.

2. Door Gebruiker geleverde zaken, die ingevolge lid 1. onder het eigendomsvoorbehoud vallen, mogen niet worden doorverkocht en mogen nimmer als betaalmiddel worden gebruikt. De Wederpartij is niet bevoegd om de onder het eigendomsvoorbehoud vallende zaken te verpanden of op enige andere wijze te bezwaren.

3. De Wederpartij dient steeds al hetgeen te doen dat redelijkerwijs van hem verwacht mag worden om de eigendomsrechten van Gebruiker veilig te stellen.

4. Indien derden beslag leggen op de onder eigendomsvoorbehoud geleverde zaken danwel rechten daarop willen vestigen of doen gelden, dan is de Wederpartij verplicht om Gebruiker daarvan onmiddellijk op de hoogte te stellen.

5. De Wederpartij verplicht zich om de onder eigendomsvoorbehoud geleverde zaken te verzekeren en verzekerd te houden tegen brand, ontploffings- en waterschade alsmede tegen diefstal en de polis van deze verzekering op eerste verzoek aan Gebruiker ter inzage te geven. Bij een eventuele uitkering van de verzekering is Gebruiker gerechtigd tot deze penningen. Voorzoveel als nodig verbindt de Wederpartij zich er jegens Gebruiker bij voorbaat toe om zijn medewerking te verlenen aan al hetgeen dat in dat kader nodig of wenselijk mocht (blijken) te zijn.

6. Voor het geval Gebruiker haar in dit artikel aangeduide eigendomsrechten wil uitoefenen, geeft de Wederpartij bij voorbaat onvoorwaardelijke en niet herroepelijke toestemming aan Gebruiker en door Gebruiker aan te wijzen derden om al die plaatsen te betreden waar de eigendommen van Gebruiker zich bevinden en die zaken terug te nemen.

artikel 9 Aansprakelijkheid

1. Indien Gebruiker aansprakelijk mocht zijn, dan is deze aansprakelijkheid beperkt tot hetgeen in deze bepaling is geregeld.

2. Gebruiker is niet aansprakelijk voor schade aan de zijde van Wederpartij of derden, tenzij deze schade te wijten is aan opzet of grove schuld van Gebruiker, waaronder is begrepen opzet of grove schuld van ondergeschikten van Gebruiker en de schade onder de verzekeringsdekking van Gebruiker valt. De aansprakelijkheid van Gebruiker is beperkt tot het bedrag van de uitkering van de verzekeraar van Gebruiker in het voorkomende geval en voorzover de verzekeringsmaatschappij tot uitkering van enig bedrag overgaat. Deze beperking van aansprakelijkheid geldt in gelijke mate voor schade aan zaken, die door de Wederpartij ter be- en of verwerking, reparatie etc. zijn aangeboden aan Gebruiker. Deze zaken worden door Gebruiker altijd voor rekening en risico van de Wederpartij gehouden en vallen niet onder de dekking van de verzekering van Gebruiker.

3. Gebruiker is niet aansprakelijk voor schade, van welke aard ook, ontstaan doordat Gebruiker is uitgegaan van door of namens de Wederpartij verstrekte onjuiste en / of onvolledige gegevens.

4. De aansprakelijkheid van Gebruiker is in ieder geval steeds beperkt tot het bedrag der uitkering van zijn verzekeraar in voorkomend geval.

5. Gebruiker is uitsluitend aansprakelijk voor directe schade.

6. Onder directe schade wordt uitsluitend verstaan de redelijke kosten ter vaststelling van de oorzaak en de omvang van de schade, voor zover de vaststelling betrekking heeft op schade in de zin van deze voorwaarden, de eventuele redelijke kosten gemaakt om de gebrekkige prestatie van Gebruiker aan de overeenkomst te laten beantwoorden, voor zoveel deze aan Gebruiker toegerekend kunnen worden en redelijke kosten, gemaakt ter voorkoming of beperking van schade, voor zover de Wederpartij aantoont dat deze kosten hebben geleid tot beperking van directe schade als bedoeld in deze algemene voorwaarden. Gebruiker is nimmer aansprakelijk voor indirecte schade, daaronder begrepen gevolgschade, gederfde winst, gemiste besparingen en schade door bedrijfsstagnatie.

artikel 10 Vrijwaring

1. De Wederpartij vrijwaart Gebruiker voor eventuele aanspraken van derden, die in verband met de uitvoering van de overeenkomst schade lijden en waarvan de oorzaak aan andere dan aan Gebruiker toerekenbaar is.

2. Indien Gebruiker uit dien hoofde door derden mocht worden aangesproken, dan is de Wederpartij gehouden Gebruiker zowel buiten als in rechte bij te staan en onverwijld al hetgeen te doen dat van hem in dat geval verwacht mag worden. Mocht de Wederpartij in gebreke blijven in het nemen van adequate maatregelen, dan is Gebruiker, zonder ingebrekestelling, gerechtigd zelf daartoe over te gaan. Alle kosten en schade aan de zijde van Gebruiker en derden daardoor ontstaan, komen integraal voor rekening en risico van de Wederpartij.

artikel 11 Auteursrechten

1. Gebruiker behoudt zich het auteursrecht voor op de door haar verstrekte catalogi, brochures, afbeeldingen, tekeningen, overige schriftelijk stukken alsmede alle andersoortige informatiedragers welke auteursrechtelijk bescherming genieten.

2. Voornoemde stukken, alsmede eventueel door Gebruiker verstrekte monsters, blijven eigendom van Gebruiker en dienen op haar eerste daartoe strekkende verzoek onmiddellijk en volledig aan haar te worden geretourneerd, tenzij deze stukken en/of monsters aan de Wederpartij tegen een bepaalde prijs zijn overgedragen en die prijs door Wederpartij ook daadwerkelijk betaald is.

artikel 12 Aanvullende bepalingen in geval van een huurkoopovereenkomst

In het geval van een tussen partijen gesloten huurkoopovereenkomst zijn de navolgende bepalingen bindend in het geval van tegenstrijdigheid en/of overlapping met overige bepalingen uit deze algemene voorwaarden.

1. Betaling van de maandelijkse termijnen zal plaatsvinden door automatische afschrijving uiterlijk op de eerste van elke maand op bankrekeningnummer 29.34.23.350, waarvoor Wederpartij aan Gebruiker machtiging verleent.

2. Bij niet-voldoening van enige termijn overeenkomstig het hiervóór bepaalde, is de Wederpartij de wettelijke handelsrente verschuldigd over de openstaande termijnbetaling(en) vanaf één week na de door de Gebruiker uitgebrachte ingebrekestelling tot aan de dag der algehele voldoening.

3. In het geval van tegenstrijdigheid/overlapping tussen bepalingen uit de huurkoopovereenkomst en de algemene voorwaarden, zijn de bepalingen uit de huurkoopovereenkomst bindend.

artikel 13 Toepasselijk recht en geschillen

1. Op alle rechtsbetrekkingen waarbij Gebruiker partij is, is uitsluitend het Nederlands recht van toepassing, ook indien aan een verbintenis geheel of gedeeltelijk in het buitenland uitvoering wordt gegeven of indien de bij de rechtsbetrekking betrokken partij aldaar woonplaats heeft. De toepasselijkheid van het Weens Koopverdrag wordt uitgesloten.

2. De rechter in de vestigingsplaats van Gebruiker is bij uitsluiting bevoegd van geschillen kennis te nemen, tenzij de wet dwingend anders voorschrijft. Niettemin heeft Gebruiker het recht het geschil voor te leggen aan de volgens de wet bevoegde rechter.

3. Partijen zullen eerst een beroep op de rechter doen nadat zij zich tot het uiterste hebben ingespannen een geschil in onderling overleg te beslechten.

artikel 14 Vindplaats en wijziging voorwaarden

1. Deze voorwaarden zijn gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel te Leeuwarden.

2. Van toepassing is steeds de laatst gedeponeerde versie c.q. de versie zoals die gold ten tijde van het totstandkomen van de rechtsbetrekking met Gebruiker.